Inauguración de la central de energía térmica de la Zona Franca , 05/02/2013

L'Ajuntament de Barcelona i Dalkia, en nom d' Ecoenergies Barcelona inauguraran, el dia 5 de febrer, la principal central de generació de calor i fred de la xarxa urbana de Barcelona Sud, la Gran Via de L'Hospitalet de Llobregat i la Zona Franca.

05/02-13 L'alcalde de Barcelona, Xavier Trias, l'alcaldessa de L'Hospitalet de Llobregat, Núria Marín, el conseller d'Empresa i Ocupació de la Generalitat, Felip Puig, y el president de Dalkia, Franck Lacroix, han inaugurat aquest matí la central d'energia tèrmica de la Zona Franca de Barcelona, que subministra serveis de calor i fred a aquesta àrea, Barcelona Sud i a la Gran Via de L'Hospitalet de Llobregat. És la principal central d'energia tèrmica de la xarxa de calor i fred d' Ecoenergies Barcelona, que permet als edificis connectats tenir calefacció, aire condicionat i aigua calenta sanitària de forma respectuosa amb el medi ambient.

La xarxa té com objectius principals l'eficiència energètica, la utilització de fonts d'energies renovables locals i la preservació del medi ambient així com posicionar Barcelona i Catalunya com líders en solucions mediambientals. La xarxa permet als edificis connectats tenir calefacció, aire condicionat i aigua calenta sanitària de forma respectuosa amb el medi ambient.

El projecte comprèn l'operació de tres centrals d'energies (2 ja en funcionament) integrades a l'entorn urbà que mitjançant una xarxa de canonades, subministra energia tèrmica a clients residencials, industrials i del sector terciari (hospitals, oficines, centres esportius, col·legis, etc..) en un àrea de 15.000.000 m²: la central de la Zona Franca ( inauguració de la qual tindrà lloc el dia 5 de Febrer), la central de la Marina i la central del port de Barcelona (en fase de disseny).

Potència màxima d'energia a la finalització del projecte:

- Producció de calor (convencional: 110 MW, a partir de biomassa 10 MW, la xarxa valoritza 28.000 tones l'any de biomassa procedent del parcs i jardins de Barcelona, dels boscos de Catalunya i de cultius energètics. També s'aprofitarà el calor produït per les plaques solars tèrmiques dels edificis connectats.

- Producció de fred (convencional: 68,5 MW, fred industrial: 12 MW, també 30 MW procedent de l'aprofitament del fred residual del procés de regasificació a la planta del Port i acumulació de gel: 320 MWh)

- Producció d'electricitat a partir de biomassa: 2MWe

- La central de la Zona Franca és el cor de la xarxa. És on està ubicat el centre de control de la xarxa, on s'analitza i processa en temps real les dades de totes les centrals, subestacions i xarxa de transport. Amb producció amb redundància als equips d'alta eficiència, la central de la Zona Franca produeix electricitat, calor a 90ºC, fred a 5ºC i fred industrial a -10ºC. La central conta amb una planta de biomassa que permet la generació d'electricitat i calor a partir de restes de poda dels parcs i jardins de Barcelona (residus agrícoles), de residus forestals (estelles) i de cultius energètics. També és on es farà l'emmagatzematge als dipòsits de gel, del fred recuperat de la Central del Port. És una central d'arquitectura moderna, contemporània i representativa de les energies renovables utilitzades. El seu disseny està pensat per permetre visites de grup còmodes i segures ( i això durant l'operació) gràcies a un sistema de passarel·les exteriors, punts d'observació i sala multimèdia que s'utilitza per projectar documentals pedagògics els quals faciliten als visitants informació sobre l'eficiència energètica, les energies renovables, la sostenibilitat, etc,..

- Solució energètica "smart": instal·lacions d'alta tecnologia amb telecomunicacions entre els edificis connectats, la xarxa i les centrals que permeten la gestió en temps real de la corba de demanda i de la producció d'energia (smartgrid).

La producció centralitzada que ofereix una xarxa de calor i fred davant els sistemes convencionals individuals de producció, permet incorporar tot el ventall d'energies primàries (renovables, residuals i fòssils). La utilització d'energies renovables i residuals permet la reducció d'emissions de CO₂. També permet la incorporació dels avenços tecnològics en un sol punt sense necessitat de fer-lo a cadascun dels edificis.